
Branża spożywcza
Stosuj pompy i rozwiązania systemowe firmy LEWA w procesach homogenizacji w branży spożywczej. Więcej informacji uzyskasz od naszych ekspertów!
Więcej
W celu dozowania składników podczas produkcji masła firma LEWA oferuje następujące rozwiązania:
W jaki sposób jest produkowane masło i jakie są jego rodzaje?
Masło jest produkowane z pasteryzowanej śmietany. W tym celu przy pomocy wirówek od mleka jest w ciągu kilku sekund oddzielana śmietana. Następnie śmietanę pasteryzuje się i przechowuje przez około 20 godzin. W maszynie do robienia masła składającej się z ubijaka, bębna i ugniatacza, śmietana jest teraz ubijana, oddzielane i ugniatane jest masło. Następnie masło formowane jest w maszynie formującej i pakowane. Do wytworzenia 1 kg masła potrzebne są ok. 22 litry mleka. Produktem ubocznym wytwarzania masła jest maślanka.
Istnieją różne rodzaje masła:
Masło wytwarzane z zakwaszanej śmietany znane jest jako masło z kwaśnej śmietany. Powstają wtedy substancje smakowo-zapachowe, które nadają masłu świeżego, orzechowego smaku. Masło ze słodkiej śmietany wytwarzane jest z niezakwaszanej śmietany. Do uzyskania łagodnie kwaśnego masła do masła ze słodkiej śmietany po procesie wytwarzania masła dodawany jest koncentrat kwasu mlekowego.
Wszystkie rodzaje masła są sprzedawane w formie solonej lub niesolonej. Podczas obróbki do solonego masła dodawana jest sól ziarnista lub mocna solanka. Oprócz polepszenia smaku sól działa jako konserwant. Przy produkcji szczególnie łatwo rozsmarowujących się rodzajów masła często dodawany jest olej.