
Branża spożywcza
Stosuj pompy i rozwiązania systemowe firmy LEWA w procesach homogenizacji w branży spożywczej. Więcej informacji uzyskasz od naszych ekspertów!
Więcej
Wysokiej czystości systemy firmy LEWA oferują rozwiązania dla najbardziej wymagających zadań w przemyśle mleczarskim:
Dlaczego produkty mleczne są homogenizowane?
W wyniku homogenizacji dochodzi do mechanicznego rozdrabniania kuleczek tłuszczu zawartych w mleku i oleju. Zapobiega to tworzeniu się śmietany
(oddzieleniu śmietany i wody). Naturalne kuleczki tłuszczu z mleka mają średnicę 10 do 30 μm; poprzez homogenizację, zależnie od zastosowanego ciśnienia osiągana jest wielkość poniżej 1 μm. W tym celu mleko w stanie nagrzanym (tutaj: 50 - 70°C) jest przetłaczane pod wysokim ciśnieniem przez zawór homogenizacyjny. Homogenizacja powoduje przerwanie oryginalnej błony kuleczek tłuszczu. Mleko może być homogenizowane tylko w stanie po pasteryzacji, ponieważ w przeciwnym razie wskutek aktywacji lipazy pojawia się silny zjełczały smak.
Do wytwarzania pokarmu dla wcześniaków ważna jest homogenizacja, ponieważ jest w nim zawartych oprócz mleka i olejów wiele innych dodatków. Dalsze przetwarzanie do proszku z niehomogenizowanej cieczy spowodowałoby uzyskanie trudno rozpuszczalnego produktu.
Źródło: Lebensministerium.at oraz wikipedia.org