
Branża spożywcza
Stosuj pompy i rozwiązania systemowe firmy LEWA w procesach homogenizacji w branży spożywczej. Więcej informacji uzyskasz od naszych ekspertów!
Więcej
Pompy krzywkowe Pomac mają następujące zalety w produkcji jogurtu:
Przemysłowa produkcja jogurtu
Fermentacja jest także znaczącym krokiem w produkcji jogurtu. W tym procesie biochemicznym specjalne kultury bakterii są wykorzystywane przez kilka godzin, w temperaturze między 40 a 45°C. Bakterie degradują cukier mlekowy (laktozę) do kwasu mlekowego. Podczas tej degradacji białko zastyga i jogurt otrzymuje swoją znaną kremową konsystencję. Po tym etapie następuje napełnianie opakowań naturalnego jogurtu lub, przez dodanie kawałków owoców, wytwarzany jest jogurt owocowy.
W ramach całej jednostki produkcyjnej jogurt musi być zatłaczany zgodnie ze ściśle określonymi warunkami higienicznymi. Po zakończeniu produkcji jogurt jest przesyłany do stacji napełniania. Również w tej fazie w żadnym przypadku pozostałości z tworzyw sztucznych, mikroorganizmy, zarazki ze środowiska produkcyjnego lub elementy zużyte w wyniku ścierania nie powinny zanieczyszczać łatwo psującej się żywności.
Aby zapobiec występowaniu zarazków w jogurcie, mleko poddaje się pasteryzacji w temperaturze 80°C jeszcze przed fermentacją. Mimo to zanieczyszczenia mogą pojawić się w trakcie produkcji. Dlatego potrzebne są pompy, które spełniają rygorystyczne normy higieniczne w produkcji mleka i eliminują niebezpieczeństwo zanieczyszczenia ze środowiska w sposób wiarygodny.