
Branża spożywcza
Stosuj pompy i rozwiązania systemowe firmy LEWA w procesach homogenizacji w branży spożywczej. Więcej informacji uzyskasz od naszych ekspertów!
Więcej
Firma LEWA oferuje następujące rozwiązanie do dodawania substancji aromatycznych w produkcji piwa:
Istnieją trzy ogólne rodzaje aromatów wykorzystywanych w branży spożywczej:
<table class="table table-condesed"><thead><tr><th scope="col">Typ</th><th scope="col">Opis</th></tr></thead><tbody><tr><td>Aromaty naturalne</td><td>Aromaty, które są uzyskiwane w procesach fizycznych, mikrobiologicznych lub enzymatycznych z surowców roślinnych bądź zwierzęcych. Mogą być one wykorzystywane albo w ich stanie naturalnym lub zostać poddane dalszej obróbce do późniejszego spożycia. Nie mogą one jednak zawierać żadnych aromatów identycznych z naturalnymi ani sztucznych.</td></tr><tr><td>Aromaty identyczne z naturalnymi</td><td>Aromaty uzyskiwane w wyniku syntezy lub izolacji w procesach chemicznych. Substancje te są chemicznie i organoleptycznie identyczne z naturalnie występującymi aromatami w produktach przewidzianych do spożycia. Nie mogą one zawierać żadnego rodzaju sztucznych aromatów.</td></tr><tr><td>Sztuczne aromaty</td><td>Aromaty, które nie występują w produktach naturalnych przeznaczonych do spożycia, bez względu na to, czy produkty są dalej poddawane obróbce. Z reguły są one wytwarzane w drodze frakcjonowanej destylacji i dodatkowej obróbki chemicznej naturalnie uzyskiwanych chemikaliów. Choć mają one inny skład chemiczny, ich właściwości sensoryczne są takie same, jak w przypadku aromatów naturalnych.</td></tr></tbody></table></div>Istnieją trzy ogólne rodzaje aromatów wykorzystywanych w branży spożywczej:
Typ | Opis |
---|---|
Aromaty naturalne | Aromaty, które są uzyskiwane w procesach fizycznych, mikrobiologicznych lub enzymatycznych z surowców roślinnych bądź zwierzęcych. Mogą być one wykorzystywane albo w ich stanie naturalnym lub zostać poddane dalszej obróbce do późniejszego spożycia. Nie mogą one jednak zawierać żadnych aromatów identycznych z naturalnymi ani sztucznych. |
Aromaty identyczne z naturalnymi | Aromaty uzyskiwane w wyniku syntezy lub izolacji w procesach chemicznych. Substancje te są chemicznie i organoleptycznie identyczne z naturalnie występującymi aromatami w produktach przewidzianych do spożycia. Nie mogą one zawierać żadnego rodzaju sztucznych aromatów. |
Sztuczne aromaty | Aromaty, które nie występują w produktach naturalnych przeznaczonych do spożycia, bez względu na to, czy produkty są dalej poddawane obróbce. Z reguły są one wytwarzane w drodze frakcjonowanej destylacji i dodatkowej obróbki chemicznej naturalnie uzyskiwanych chemikaliów. Choć mają one inny skład chemiczny, ich właściwości sensoryczne są takie same, jak w przypadku aromatów naturalnych. |