Dla producentów napojów zapewnienie jednakowego smaku oraz jednolitej jakości jest najwyższym priorytetem.

Jest to szczególnie trudne w procesach spożywczych, które wymagają takiej staranności, jak warzenie piwa. Jest to związane z tym, że składniki, takie jak cenne aromaty muszą być dodawane we właściwym czasie oraz w dokładnych proporcjach.

LEWA ecodos w wersji sanitarnej/higienicznej spełniają ze względu na ich wysoką niezawodność oraz dokładność dozowania wszystkie wymagania dla tego procesu higienicznego.

Dodawanie substancji aromatycznych przy pomocy systemów dozowania LEWA w procesie warzenia piw bezalkoholowych

Rozwiązania

Firma LEWA oferuje następujące rozwiązanie do dodawania substancji aromatycznych w produkcji piwa:

  • Pompa dozująca LEWA ecodos wykorzystywana jest do dodawania substancji aromatycznych
  • Aromaty są przechowywane w zasobniku z mieszadłem, kulą czyszczącą oraz dwoma czujnikami poziomu/stanu napełnienia
  • Filtr po stronie ssącej pompy zapobiega zapchaniu zaworów pompy
  • Wydajność pompy jest regulowana w sposób ciągły za pomocą elektromagnetycznego przepływomierza i pętli sterowania, aby dostosować ją do tempa przepływu piwa
  • Całkowite sterowanie za pomocą układu PLC. System jednak działa również w trybie „ręcznym“. W takim przypadku wydajność jest regulowana przez potencjometr
  • Po stronie spustu stycznik chroni pompę przed nadmiernym ciśnieniem
  • Wszystkie materiały mające kontakt z cieczą, mają chropowatość mniejszą niż Ra < 0,8 μm (stal szlachetna 316 L)
Injection of flavoring agents, scheme

Podstawowy opis procesu

Istnieją trzy ogólne rodzaje aromatów wykorzystywanych w branży spożywczej:

<table class="table table-condesed"><thead><tr><th scope="col">Typ</th><th scope="col">Opis</th></tr></thead><tbody><tr><td>Aromaty naturalne</td><td>Aromaty, które są uzyskiwane w procesach fizycznych, mikrobiologicznych lub enzymatycznych z surowców roślinnych bądź zwierzęcych. Mogą być one wykorzystywane albo w ich stanie naturalnym lub zostać poddane dalszej obróbce do późniejszego spożycia. Nie mogą one jednak zawierać żadnych aromatów identycznych z naturalnymi ani sztucznych.</td></tr><tr><td>Aromaty identyczne z naturalnymi</td><td>Aromaty uzyskiwane w wyniku syntezy lub izolacji w procesach chemicznych. Substancje te są chemicznie i organoleptycznie identyczne z naturalnie występującymi aromatami w produktach przewidzianych do spożycia. Nie mogą one zawierać żadnego rodzaju sztucznych aromatów.</td></tr><tr><td>Sztuczne aromaty</td><td>Aromaty, które nie występują w produktach naturalnych przeznaczonych do spożycia, bez względu na to, czy produkty są dalej poddawane obróbce. Z reguły są one wytwarzane w drodze frakcjonowanej destylacji i dodatkowej obróbki chemicznej naturalnie uzyskiwanych chemikaliów. Choć mają one inny skład chemiczny, ich właściwości sensoryczne są takie same, jak w przypadku aromatów naturalnych.</td></tr></tbody></table></div>Istnieją trzy ogólne rodzaje aromatów wykorzystywanych w branży spożywczej:

TypOpis
Aromaty naturalneAromaty, które są uzyskiwane w procesach fizycznych, mikrobiologicznych lub enzymatycznych z surowców roślinnych bądź zwierzęcych. Mogą być one wykorzystywane albo w ich stanie naturalnym lub zostać poddane dalszej obróbce do późniejszego spożycia. Nie mogą one jednak zawierać żadnych aromatów identycznych z naturalnymi ani sztucznych.
Aromaty identyczne z naturalnymiAromaty uzyskiwane w wyniku syntezy lub izolacji w procesach chemicznych. Substancje te są chemicznie i organoleptycznie identyczne z naturalnie występującymi aromatami w produktach przewidzianych do spożycia. Nie mogą one zawierać żadnego rodzaju sztucznych aromatów.
Sztuczne aromatyAromaty, które nie występują w produktach naturalnych przeznaczonych do spożycia, bez względu na to, czy produkty są dalej poddawane obróbce. Z reguły są one wytwarzane w drodze frakcjonowanej destylacji i dodatkowej obróbki chemicznej naturalnie uzyskiwanych chemikaliów. Choć mają one inny skład chemiczny, ich właściwości sensoryczne są takie same, jak w przypadku aromatów naturalnych.

Osoba do kontaktu

  • Sales Office Poland
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH (Sp. z o.o.) Oddział w Polsce
  • +48 22 6358-204
  • info@lewa.pl

Znajdź odpowiednią serię produktów za pomocą nawigatora.

Pompy - Nawigator

Nie przegap żadnych nowości. Subskrybuj nasz newsletter.

Zarejestruj się