Podstawowy opis procesu
Jak produkowana jest żelatyna?
Istnieje rozróżnienie pomiędzy żelatyną kostną, pozyskiwaną z kości długiej kończyn cieląt i bydła, a żelatyną skórną pochodzącą z odpadów z garbarni, skóry ze świni oraz głów krów i bydła.
Kości są czyszczone, szatkowane i macerowane. Fosforan tri-wapnia w tkance kostnej jest usuwany poprzez rozcieńczenie kwasem chlorowodorowym. Następnie następuje wielokrotne przepłukanie i poddanie działaniu wody wapiennej („wapnienie”). Kolejnym krokiem jest neutralizacja kwasu i dalsze procedury mycia.
Żelatyna jest ekstrahowana z przepłukanego kolagenu kostnego w wielu etapach, wstępnie czyszczona w separatorach i później filtrowana.
Filtracja jest typowym zastosowaniem dla pomp dozujących: Do filtra aluwialnego dodawana jest ziemia okrzemkowa lub szlam perlitowy. Wydajności poniżej 360 l/h i ciśnienia poniżej 8 bar.
W wyniku separacji powstaje wodny roztwór żelatyny o stężeniu ok. 6%. Zawartość żelatyny zwiększa się o ok. 30% w słupie jedno- lub wieloetapowego odparowywania pod próżnią. Lepkość osiąga wartość do 1500 mPa∙s. Taki roztwór jest teraz przekazywany do procesu suszenia.
To główny obszar zastosowania wieloczłonowych pomp. Zadaniem tych pomp jest wolne od zarazków dozowanie żelatyny do schładzacza, a następnie fragmentacja i suszenie. Przejście ze stanu żelowego do stanu stałego prowadzi do powstania ciśnień wstecznych od 20 do 50 bar.