Wykorzystanie membranowych pomp dozujących LEWA w procesach produkcji oleju jadalnego

Aby zaspokoić światowe zapotrzebowanie oleju jadalnego wykorzystywanych jest około 40 różnych instalacji do jego produkcji.

W zależności od regionu używanych jest do tego celu wiele rodzajów nasion i owoców. Podstawą olejów uzyskiwanych z nasion są ziarna soi, rzepaku, słonecznika, orzeszków ziemnych, nasion palmowych lub lnu. Oleje z pulpy owocowej są pozyskiwane z oliwek, olejów palmowych, awokado i innych.

W produkcji oleju jadalnego pompy pracują głównie w niskim zakresie ciśnienia, do tego celu zalecamy stosowanie pomp serii LEWA ecodos.

Rozwiązania

Zalety pomp LEWA ecodos w rafinacji olejów jadalnych:

  • Hermetycznie szczelne pompy membranowe
  • Maksymalne bezpieczeństwo pracy
  • Dobry stosunek kosztów do zysków
  • Solidne napędy, zaprojektowane do pracy ciągłej
  • Opatentowana membrana 4-warstwowa wykonana z czystego PTFE
  • Możliwa praca awaryjna nawet przy rozdarciu membrany (sygnalizowana)
  • Materiały omywane kompatybilne z żywnością

Ze względu na wyjątkowe cechy pomp LEWA ecodos w systemach przemysłu produkcji oleju jadalnego, coraz częściej zastępują one dotychczas używane pompy.

LEWA jest jednym z wiodących producentów pomp i systemów o konstrukcji higienicznej i może dostarczyć produkty posiadające następujące certyfikaty:

Obszary zastosowań

Membranowe pompy dozujące LEWA są stosowane w przemysłowej produkcji kuchennych olejów jadalnych, głównie w procesach rafinacji:

  • Podczas odśluzowywania
  • Podczas neutralizacji, zwanej także odkwaszaniem

Pompy dozują kwas fosforowy, kwas cytrynowy lub sodę kaustyczną podczas procesu.

Production of edible oil, process scheme

Podstawowy opis procesu

Opis procesu

Wyciskanie lub ekstrakcja to procesy ogólnie stosowane do produkcji oleju z nasion i owoców.

Olej, który może być pozyskany bez dodania ciepła z zewnątrz przez wyciskanie, nazywany jest olejem wyciskanym na zimno. Olej taki może nie być rafinowany. Oleje te są gotowe do użycia po filtrowaniu i rozlaniu.

Jednakże im wyższa temperatura tym lepsza wydajność pozyskiwania oleju. Prowadzi to do wyciskania z dodatkiem ciepła.

Stosowanie temperatur > 100°C nazywa się „wyciskaniem na gorąco”. Pozyskiwany w ten sposób olej surowy obowiązkowo musi przejść rafinację.

Termin ten oznacza kombinację procesów fizycznych i chemicznych prowadzących do usunięcia niepożądanych składników, takich jak

  • Fosfolipidy
  • Wolne kwasy tłuszczowe
  • Barwniki
  • Zapachy i smaki
  • Woski
  • Metale ciężkie
  • Pestycydy

z oleju surowego.

W szczególności, na klasyczną rafinację składają się następujące etapy:

  • Delecytynizacja
  • Odśluzowywanie
  • Odkwaszanie lub neutralizacja
  • Wybielanie
  • Odwanianie

Oprócz tej klasycznej rafinacji chemicznej ważna jest także rafinacja fizyczna. Jest ona bardziej złożona technicznie, składa się jednak tylko z dwóch połączonych etapów, odśluzowywania i wybielania wstępnego lub odkwaszania.

Głównymi jej zaletami jest niższy wpływ na środowisko i ograniczenie strat rafinacji. Wadą jest konieczność zastosowania znacznie lepszego odśluzowywania, w zależności od typu oleju.


Definicje:

Delecytynizacja
Specjalna forma odśluzowywania mająca na celu ekstrakcję lecytyny.
Delecytynizacja jest stosowana wyłącznie dla wybranych typów olejów, np. oleju sojowego, w którym docelowe przetwarzanie jest rentowne.

Odśluzowywanie
Strącanie uwodnionych fosfolipidów za pomocą dodatku wody i ciepła. Pozostałe nieuwodnione fosfolipidy są rozpuszczane przez dodanie kwasów. Preferowanymi dodatkami są kwas fosforowy i kwas cytrynowy. Przez podgrzanie do około 90°C związki białka i węglowodanów, które mogłyby zanieczyszczać olej, rozpadają się. Odśluzowywanie kończone jest dekantacją lub separacją.

Odkwaszanie
Kwasy tłuszczowe są usuwane przez dodanie sody kaustycznej, która negatywnie wpływa na smak i dopuszczalny okres magazynowania. Powstające mydło jest odsysane lub usuwane w wirówkach.

Wybielanie
Na tym etapie usuwany jest kolor, jak również wodorotlenki i metale ciężkie.

Odwanianie (wyparowanie)
Na tym etapie występują najwyższe temperatury w całym procesie rafinacji. W około 240°C usuwane są niepożądane zapachy i smaki. Na tym etapie usuwane są także związki lotne (w tym śladowe ilości heksanu) pestycydy.

Osoba do kontaktu

  • Sales Office Poland
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH (Sp. z o.o.) Oddział w Polsce
  • +48 22 6358-204
  • info@lewa.pl

Znajdź odpowiednią serię produktów za pomocą nawigatora.

Pompy - Nawigator

Nie przegap żadnych nowości. Subskrybuj nasz newsletter.

Zarejestruj się