Przy produkcji różnych rodzajów masła szczególnie ważne jest, aby dokładnie odtworzyć dane właściwości smakowe.

W celu zapewnienia stałej jakości łatwo rozsmarowującego się masła, przy pomocy pomp ecoflow elastycznie i w pełni automatycznie dozowane są składniki takie, jak olej rzepakowy, woda i solanki.

Ponieważ pompy LEWA nie tylko spełniają wymogi higieniczne, ale pracują z dokładnością dozowania wynoszącą ± 1 procent. Nawet po wielu latach użytkowania urządzenia cały czas dokładnie odtwarzane są najważniejsze cechy produktu, takie jak delikatny, zdefiniowany słony smak.

Produkcja masła z wykorzystaniem pomp LEWA

Rozwiązania

W celu dozowania składników podczas produkcji masła firma LEWA oferuje następujące rozwiązania:

  • Sprawdzone rozwiązanie LEWA ecoflow w wersji do branży spożywczej i alternatywnie w wersji higienicznej/sanitarnej zapewnia stałą jakość różnych rodzajów masła
  • Ze względów higienicznych i wydajnościowych produkcja masła odbywa się w wysoce zautomatyzowanym procesie. Ponieważ pompy LEWA pracują dzięki opatentowanej technologii M9 w bardzo solidny i niezawodny sposób w różnych warunkach i są praktycznie bezobsługowe, proces technologiczny nie musi być praktycznie przerywany. Prawdopodobieństwo awarii jest absolutnie minimalne.
  • Jeśli membrana kiedykolwiek będzie wymagała wymiany, odbędzie się to szybko i w prosty sposób.
  • Nawet w przypadku długich czasów pracy, które są powszechne w produkcji masła, pompy osiągają dokładność dozowania wynoszącą ± 1 procenta.
  • Poprzez połączenie regulacji częstotliwości oraz elektrycznej regulacji skoku pompy mogą pracować automatycznie w bardzo dużym zakresie ustawień oraz przy zachowaniu wysokiej elastyczności. Dzięki technologii pomp wielogłowicowych można poza tym łączyć ze sobą bardzo ekonomicznie kilka zadań dozowania.
  • Wszystkie materiały są dostosowane do artykułów spożywczych i dobrane w taki sposób, aby skutecznie radzić sobie z długotrwałym działaniem korozyjnych solanek np. na uszczelki zaworów. Stosowane są między innymi specjalistyczne materiały, takie jak Gylon ®. Co więcej, zaufani dostawcy dostarczają PTFE, materiał do wykonania membran do pomp LEWA. Cała produkcja jest stale monitorowana przez firmę LEWA. PTFE jest nieszkodliwy dla tkanki biologicznej.
  • Niewielkie przestrzenie nieprzepłukiwalne i gładkie powierzchnie ze stali nierdzewnej 316/316L (1.4401/1.4404) wewnątrz pompy ułatwiają czyszczenie CIP.

Podstawowy opis procesu

W jaki sposób jest produkowane masło i jakie są jego rodzaje?

Masło jest produkowane z pasteryzowanej śmietany. W tym celu przy pomocy wirówek od mleka jest w ciągu kilku sekund oddzielana śmietana. Następnie śmietanę pasteryzuje się i przechowuje przez około 20 godzin. W maszynie do robienia masła składającej się z ubijaka, bębna i ugniatacza, śmietana jest teraz ubijana, oddzielane i ugniatane jest masło. Następnie masło formowane jest w maszynie formującej i pakowane. Do wytworzenia 1 kg masła potrzebne są ok. 22 litry mleka. Produktem ubocznym wytwarzania masła jest maślanka.

Istnieją różne rodzaje masła:

Masło wytwarzane z zakwaszanej śmietany znane jest jako masło z kwaśnej śmietany. Powstają wtedy substancje smakowo-zapachowe, które nadają masłu świeżego, orzechowego smaku. Masło ze słodkiej śmietany wytwarzane jest z niezakwaszanej śmietany. Do uzyskania łagodnie kwaśnego masła do masła ze słodkiej śmietany po procesie wytwarzania masła dodawany jest koncentrat kwasu mlekowego.

Wszystkie rodzaje masła są sprzedawane w formie solonej lub niesolonej. Podczas obróbki do solonego masła dodawana jest sól ziarnista lub mocna solanka. Oprócz polepszenia smaku sól działa jako konserwant. Przy produkcji szczególnie łatwo rozsmarowujących się rodzajów masła często dodawany jest olej.

Osoba do kontaktu

  • Sales Office Poland
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH (Sp. z o.o.) Oddział w Polsce
  • +48 22 6358-204
  • info@lewa.pl

Znajdź odpowiednią serię produktów za pomocą nawigatora.

Pompy - Nawigator

Nie przegap żadnych nowości. Subskrybuj nasz newsletter.

Zarejestruj się